Item is toegevoegd

Ontvang 20% korting!arrow_drop_up

Traditionele Cannoli met ricottavulling

  • person Cannoli Box
  • calendar_today
  • comment 0 opmerkingen
Traditionele Cannoli met ricottavulling

Hier is het uitgebreide recept voor traditionele cannoli, inclusief stap-voor-stap uitleg, de juiste hoeveelheden ingrediënten per stap, en de benodigde materialen met uitleg over hoe je ze moet gebruiken.


Boodschappenlijst:
Voor het deeg (schillen):

250 gram bloem
50 gram kristalsuiker
30 gram boter (zacht, op kamertemperatuur)
1 ei
50 milliliter droge witte wijn of marsalawijn
1 theelepel cacaopoeder (voor kleur en smaak)
Zonnebloemolie (voor het frituren)

Voor de ricottavulling:

 

500 gram ricotta (bij voorkeur schapenmelkricotta voor de authentieke smaak)
150 gram poedersuiker
50 gram pure chocolade, fijngehakt
1 theelepel vanille-extract of citroenschil (optioneel)

Voor de garnering:

Poedersuiker (om te bestrooien)

Benodigdheden:
Deegroller: Om het deeg dun uit te rollen.
Ronde uitsteker of glas (ca. 10 cm diameter): Voor het uitsteken van de deegcirkels.
Metalen cannolivormen: Om de deegcirkels omheen te wikkelen tijdens het frituren. Als je deze niet hebt, kun je aluminiumfolie gebruiken.
Keukenpapier: Voor het uitlekken van de gefrituurde schillen.
Spuitzak: Om de vulling netjes in de schillen te spuiten. Een stevig plastic zakje met een afgesneden hoek werkt ook als alternatief.
Frituurpan of diepe pan: Om de cannolischillen in te frituren.

Keukenthermometer (optioneel): Om de temperatuur van de olie nauwkeurig te meten.

Hoeveelheid:
Dit recept maakt ongeveer 12-15 cannoli, afhankelijk van hoe groot je de deegcirkels maakt.


Stappen:

Stap 1: Het deeg maken voor de cannolischillen
Ingrediënten:
  • 250 gram bloem, 50 gram kristalsuiker, 1 theelepel cacaopoeder, 30 gram boter, 1 ei, 50 milliliter droge witte wijn of marsalawijn

  • Meng de droge ingrediënten:
  • Neem een grote mengkom en zeef hierin 250 gram bloem. Voeg 50 gram kristalsuiker en 1 theelepel cacaopoeder toe. Dit cacaopoeder geeft een lichte chocoladesmaak aan de schillen, en de suiker zorgt voor een subtiele zoetheid.
Boter toevoegen:
  • Snijd 30 gram boter in kleine blokjes en voeg deze toe aan de droge ingrediënten. Wrijf de boter met je vingertoppen door de bloem totdat je een kruimelige textuur hebt. De boter zorgt voor een luchtig deeg.
Eieren en wijn toevoegen:
  • Klop 1 ei los in een apart kommetje. Voeg het losgeklopte ei en 50 milliliter droge witte wijn (of marsalawijn voor een authentieke smaak) toe aan het bloemmengsel. De wijn helpt om het deeg knapperig te maken tijdens het frituren.
Deeg kneden:
  • Kneed het mengsel totdat je een soepel, elastisch deeg hebt. Het deeg moet niet te droog of te plakkerig zijn. Als het te droog aanvoelt, voeg dan een beetje meer wijn toe (een paar druppels tegelijk).
Deeg laten rusten:
  • Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het minstens 30 minuten rusten in de koelkast. Het rusten van het deeg zorgt ervoor dat de gluten zich ontspannen, waardoor het deeg straks makkelijker uit te rollen is en de schillen knapperig worden tijdens het frituren.

 


Stap 2: De vulling maken
Ingrediënten:
  • 500 gram ricotta, 150 gram poedersuiker, 50 gram pure chocolade, 1 theelepel vanille-extract of citroenschil (optioneel)
Ricotta mengen:
  • Neem een grote kom en voeg hierin 500 gram ricotta. Zeef 150 gram poedersuiker boven de ricotta en roer dit voorzichtig door elkaar met een spatel of garde. De poedersuiker lost goed op in de ricotta en geeft een zoete, romige vulling.
Chocolade toevoegen:
  • Hak 50 gram pure chocolade fijn en voeg dit toe aan het ricottamengsel. De stukjes chocolade zorgen voor een lekkere textuur in de vulling. Als je van een extra smaakdimensie houdt, kun je 1 theelepel vanille-extract of wat geraspte citroenschil toevoegen.
Vulling koelen:
  • Zet de vulling in de koelkast terwijl je de schillen gaat maken en frituren. Door de vulling te koelen wordt deze steviger, wat het vullen van de cannoli makkelijker maakt.

 


Stap 3: Deeg uitrollen en schillen vormen
Materialen: Deegroller, ronde uitsteker of glas (10 cm), metalen cannolivormen (of zelfgemaakte alternatieven van aluminiumfolie)

Deeg uitrollen:
  • Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het in twee delen. Dit maakt het makkelijker om het deeg dun uit te rollen. Bestuif je werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 2 millimeter. Hoe dunner het deeg, hoe knapperiger de schillen zullen zijn.
Cirkels uitsteken:
  • Gebruik een ronde uitsteker of een glas met een diameter van ongeveer 10 centimeter om cirkels uit het deeg te steken. Dit geeft de ideale maat voor een traditionele cannoli.
Vormen om de cannolivormen:
  • Wikkel de deegcirkels om de metalen cannolivormen. Druk de uiteinden van het deeg voorzichtig samen en maak ze nat met een beetje water zodat ze goed blijven zitten tijdens het frituren. Zorg ervoor dat je het deeg niet te strak om de vorm wikkelt, zodat je de schillen later makkelijk kunt verwijderen.

 


Stap 4: Cannolischillen frituren
Materialen: Frituurpan of diepe pan, keukenpapier, keukenthermometer (optioneel)

Olie verhitten:
  • Giet zonnebloemolie in een diepe pan tot de helft van de pan gevuld is. Verhit de olie tot ongeveer 180 graden Celsius. Als je geen thermometer hebt, kun je testen of de olie heet genoeg is door een klein stukje deeg in de olie te laten vallen. Als het deeg meteen begint te bruisen en naar boven komt, is de olie op temperatuur.
Frituren:
  • Frituur de cannolischillen in kleine hoeveelheden tegelijk, zodat ze niet tegen elkaar aan botsen. Bak ze ongeveer 2-3 minuten per kant, of totdat ze goudbruin zijn. Haal ze met een tang of schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Verwijderen van de metalen vormen:
  • Laat de schillen afkoelen voordat je ze van de metalen vormen verwijdert. Draai de schillen voorzichtig van de vormen af.

 


Stap 5: Cannoli vullen en serveren
Materialen: Spuitzak (of plastic zak met een afgesneden hoek), spuitmondje (optioneel)
Vullen:
  • Vul een spuitzak met de ricottavulling. Als je een mooie, decoratieve vorm wilt creëren, kun je een stervormig spuitmondje gebruiken. Spuit de vulling in beide uiteinden van de cannolischillen totdat ze goed gevuld zijn.
Garneren:
  • Bestrooi de gevulde cannoli licht met poedersuiker vlak voor het serveren. Dit geeft ze een prachtige, uitnodigende uitstraling.
Waarom dit belangrijk is:
Door de cannoli pas vlak voor het serveren te vullen, blijven de schillen krokant. Als je ze te vroeg vult, kunnen de schillen vochtig worden en hun knapperigheid verliezen.